Malá Fatra - Štefanský výstup na Kľak 2008

Autor: Michal Uriča
Deviata epizóda...

Rok sa opäť nachýlil ku svojmu koncu a nastal čas pre náš tradičný Štefanský výstup na Kľak (1351 mnm) v Lúčanskej Malej Fatre. V tomto roku sme spoločne napísali už jeho deviate dejstvo a opäť sa nám zišla skvelá partia. Všetko sme s Tučkom obtelefonovali v predošlý večer a tak ako i po iné roky, opäť sa nám vytvorilo niekoľko tímov, ktoré sa mali stretnúť vo Fačkovskom sedle. Tradicionalisti si privstali a komplikovaným spôsobom sa dostali z Považskej Bystrice najskôr vlakom do Žiliny a odtiaľ autobusom do samotného Fačkovského sedla. Ďalšie partie prišli autami z Považskej Bystrice a Prievidze. Podľa mojich počtov sa nás toho roku nazbieralo sedemnásť kúskov, dúfam, že som pri počtoch na nikoho nezabudol. Škoda len, že viacero stabilných účastníkov nakoniec z rôznych dôvodov neprišlo.

Vo Fačkovskom sedle sme sa tradične zvítali domáckou aj kupenskou pálenkou. Miest, kde sa ďalej po ceste podávalo občerstvenie, či skôr, kde sa štopkali tekuté svetre bolo ešte neúrekom. Aspoň takto sme si ako tak napravili náladu, keďže počasie nebolo z pohľadu viditeľnosti práve ideálne. Vrchoľ Kľaku bol po celý čas zahalený nekompromisnou hustou hmlou. Stúpanie do Reváňskeho sedla prebehlo v pohode, chodník bol po prechode stáda turistov pred nami parádne prešľapaný a tak sme sa mohli nerušene venovať najrôznejším debatám, spomienkam, či plánom do budúceho roka. V Reváňskom sedle sa tradične rozpútala víchrica, vysoká však nebola rýchlosť vetra ale koncentrácia domoviny. No a popri tom nemohli samozrejme chýbať dobroty z vianočnej kuchyne, ktoré každý vytiahne z batoha, aby sa ich zbavil, lebo doma už ich nik nechce. :-)

V Reváňskom sedle sa ukázal aspoň aký taký výhľad do okolia, i keď nie práve ideálny. V stúpaní za ním už vchádzame do hmly a na akýkoľvek výhľad môžeme rovno zabudnúť. Oproti nám už sa valia zástupy zostupujúcich a každú chvíľu sa uhýbame alebo objímame známych. Pod skalným masívom Kľaku, pri odbočne zelenej značky stretávame i chalanov z Hikers, Ľubošša a Majkyho, ktorí už zostupujú a dnes to hrajú na šoférov, škoda... Krátko bilancujeme a každý sa zberáme svojou cestou. Preliezame krátky šmykľavý skalný stupeň a pred nami je už vrcholové plató s neprehliadnuteľným slovenským dvojkrížom na konci. Zliezame sa ku krížu, uchmatneme ho na dve minúty pre seba a foťáky „cvakajú“ o sto duší. Po fotení pre denníky a trendové časopisy vrcholový dvojkríž uvoľňujeme pre ďalšie modely. Ako obežníky putujú dookola najrôznejšie misky s koláčmi, je tu však dosť chladno, výhľad minimálny a tak schádzame nižšie pod skalný stupeň ku odbočke zelenej značky na Vrícko. Tu hody pokračujú a ešte hodnú chvíľu sa trávime v družnej debate. Postupne po skupinkách sa trúsime a schádzame dolu. Niektorí rýchlejšie, iní pomalšie, no o to veselšie. Šmýkanie nemá konca kraja a od smiechu ma už rozbolieva brucho, veď mnohé krkolomné výkony či „perly ducha“ sú nenapodobniteľné a nezabudnuteľné.

Vo Fačkovskom sedle na salaši sa napokon schádza skalná partia pri haluškách či kotlíkovom guľáši. Pred pol piatou nastupujeme na autobus, medzipristátie je v Rajci, až nakoniec kotvíme v Poľovníku na Sídlisku SNP v Považskej Bystrici. Ďalší Štefanský výstup na Kľak je za nami, a dúfam, že sa už každý hotuje na 10. ročník v roku 2009, kde sa zídeme v tom najsilnejšom zložení.

Užitočné informácie

Príbuzné články:
Štefanský výstup na Kľak 2006
Štefanský výstup na Kľak 2007
Štart a cieľ:
Fačkovské sedlo 802 mnm
Doprava:
doprava do Fačkovského sedla autobusom zo Žiliny alebo Rajca
Trasa:
Fačkovské sedlo (802 mnm) - Reváňske sedlo (1184 mnm) - Kľak (1351 mnm) - Reváňske sedlo (1184 mnm) - Fačkovské sedlo (802 mnm)
Dôležité body GPS:
Fačkovské sedlo:
48,96296 SZŠ
18,61880 VZD
Reváňske sedlo:
48,96579 SZŠ
18,63555 VZD
Reváň:
48,96486 SZŠ
18,63354 VZD
Pod Kľakom (rázcestie žltej-zelenej)
48,97848 SZŠ
18,64278 VZD
Kľak:
48,98160 SZŠ
18,64125 VZD
Čas:
4 hodiny v turistickom tempe, pri našom výstupe sa čas pri zastaveniach predlžuje
Prevýšenie:
cca 550 m výstup a zostup
Voda:
vlastné zásoby
Náročnosť:
nenáročná túra, v zimnom období pozor pod vrcholom na exponovanom skalnatom úseku
Mapy:
VKÚ 120 (Mala Fatra, Martinské hole),1:50 000
Občerstvenie:
salaš vo Fačkovskom sedle
Alternatívy:
výstup na Kľak sa dá realizovať z viacerých smerov, napr. po zelenej z Čičmianskeho rázcestia za 2.30 hod, po modrej z Fačkova za 2.45 hod, po zelenej z Vrícka za 2.45 hod

Ak sa Ti článok páči, pošli link kamarátom

Podcast Štartovacia čiara

Prvý podcast o behu, tréningu a motivácii. Miloš a Michal prinášajú inšpiratívne príbehy, aby Vás motivovali k dosiahnutiu Vašich športových cieľov.
Podcast Štartovacia čiara

Salamander Trail Camp

Salamander Trail Camp je bežecký kemp nielen pre trail bežcov. Svoje vedomosti nám odovzdá skúsený trailový bežec Marian Kamendy. V nádhernom prostredí Štiavnických vrchov si ukážeme techniku behu, budeme sa venovať aktívnej regenerácii, silovému tréningu či nácviku agility. Ubytovanie je zabezpečené v novom penzióné Antošíkov majer, ktorý leží na samote, uprostred prírody a poskytne nám skvelé zázemie na tréning, ale i duševný relax.
Salamander Trail Camp
Facebook profil
Instagram profil

Zaujímavé linky

Podcast Štartovacia čiara
Prvý podcast o behu, tréningu a motivácii. Miloš a Michal prinášajú inšpiratívne príbehy, aby Vás motivovali k dosiahnutiu Vašich športových cieľov.
Podcast Štartovacia čiara